Üretim Az Olunca Yerli Karpuzun Fiyatı Arttı

Konya'nın Beyşehir ilçesinde son yıllarda ekilişi hızla yayılan karpuzun bu yıl mevsim şartlarının uygun gitmemesi nedeniyle üretiminin düşük kaldığı bildirildi. Beyşehir İlçe Tarım Müdürü Nurettin Karşıyaka, Beyşehir Gölü Havzası'nın uygun iklim ve toprak yapısı nedeniyle karpuz ve kavun üretimi için oldukça ideal bir bölge olduğunu, bunun da karpuz ekiminin son yıllarda ekilişinin yaygınlaşmasına neden olduğunu söyledi. Karadiken köyünün yanı sıra Üstünler beldesi ile bazı yerleşim birimlerinde çiftçinin alternatif ürün olarak karpuz ekmeye başladığını kaydeden Karşıyaka, bu yıl mevsim şartlarının uygun gitmemesi nedeniyle üretimin az olduğunu, bunun da fiyatının aşırı derecede yükselmesine neden olduğunu söyledi. Nurettin Karşıyaka, Beyşehir'de ürün alınan yerlerde yapılan hasat sonrası yetiştirilen karpuzun üretici tarafından traktörlerle bölgede satışının başladığını, kilo fiyatı 1 liraya ulaşan ürünün çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, şu bilgileri verdi: "Beyşehir Gölü Havzası'nda bu yıl önceki yıllar gibi fazla bir karpuz ekilişi olmadı. Ekilen yerlerde ise yaz döneminin ilk günlerindeki aşırı yağışlar, ardından birden gelen sıcak havalar ürünün yetişmesine ciddi ölçüde olumsuz yönde yansıdı. Bölgemizdeki gibi karpuz yetiştiren diğer yörelerde yaşanan benzer sıkıntılar üretimi azaltınca, bu haliyle fiyata yansıdı. Karpuz fiyatları yükseldi. Bu mevsimde sorunsuz karpuz yetiştirmeyi başaran çiftçinin ise eli para gördü. Önümüzdeki yıl Beyşehir Gölü Havzası'nda karpuzun bu yıl para etmesi nedeniyle daha fazla ekiliş olacağını tahmin ediyoruz. Çiftçimizin de genel eğiliminin bu yönde olduğunu gözlüyoruz" dedi. İlçe Tarım Müdürü Nurettin Karşıyaka, genelde hububat ve şeker pancarı ekiminin yaygınlık gösterdiği Beyşehir Gölü Havzası'nda son yıllarda patatesin de üretilmeye başladığını vurgulayarak, "Ancak, bu bölgede ürün çeşitliliğini artırmak gerekiyor. Çünkü, Beyşehir Gölü'nün hayat verdiği bu topraklarda alternatif ürün olarak sebze ürünleri, karpuz ve kavun yetiştirmek çiftçimizin kazancını daha da artırabilir. Özellikle çiftçilerimize yaptığımız eğitim çalışmalarında, daha geniş alanlarda karpuz ve kavun ekmesini öneriyoruz. Bölgemizde yetişen karpuz ve kavuna güzel tadı ve aroması nedeniyle büyük talep oluyor. Ama, ürün ekilişi yayılırsa Beyşehir Gölü Havzası neden bir Adana ya da Diyarbakır kadar üne sahip bir karpuz merkezi olmasın" diye konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyarbakır Karpuzu Yabancı Tohuma Yenildi

Buğdayı neden ithal ediyoruz?

Tarımsal ekipman yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği