Günlük süt termosla kapıda

Mersinli Imga, Türkiye'de farklı bir abonelik sistemi başlattı. Bugüne kadar su, gazete ya da tüp gibi ürünlere abone olan kişiler artık günlük süt alımı için de bu tarz bir yönteme başvurabiliyor. Firmaya günlük süt için abonelik başvurusu yapan kişilerin kapısına monte edilen bir termosun içine her sabah 05.00 - 07.00 saatleri arasında geceden sağılmış taze sütler, cam şişeler içinde bırakılıyor. Geliştirdiği bu sistemi Mersin'in ardından Ankara'da da uygulamaya hazırlayan firma, burada 5 şube açacak. Hayvancılık sektörüne 4 yıl önce 240 hayvan ile başladıklarını kaydeden Imga Et ve Süt Ürünleri San. ve Tic. Limited Şirketi ortağı Cemal Eker, bugün bin 600 hayvana ulaştıklarını söyledi. Bunun bin 100'ünün sağmal olduğunu bildiren Eker, günlük 25 ton süt aldıklarını ifade etti. Önceki yıl sütlerini Türkiye'nin tanınmış süt markalarına satmalarına karşın bu yıl kendi markaları olan İmga'yı oluşturduklarını belirten Eker, "Şu anda mevcut sütün 5-6 tonunu kendimiz kullanıyor, kalanını satıyoruz. Ancak yaklaşık 6 ay sonra tüm sütü kendimiz işleyeceğiz. Kalitemizin bozulmaması adına dışarıdan süt almayarak, tamamen kendi ürünlerimizden faydalanacağız" diye konuştu. Çiftliğin 100 dönüm üzerine kurulu olduğunu ve 2 bin baş sağmal kapasitesine sahip olduklarını kaydeden Cemal Eker, bunun da yaklaşık 4 bin 500 hayvana denk geldiğini anlattı. Bugüne kadar dışarıdan hayvan aldıklarını ancak bundan sonra kendi hayvanları ile büyüme kararı aldıklarını açıklayan Eker, "Çiftliğimizde genetik ıslahı yapıyoruz. Dünyanın en iyi boğalarının tohumlarını kullanıyoruz. Dışarıdan aldığım hayvanlar istediğim kalitede olmuyor ve hastalıklı olabilme ihtimalleri bulunuyor. Bizim bin 100 sağmal hayvanımız oldu ve bu da her yıl bin yavrunun gelmesi yani yaklaşık 500 dişinin daha çiftliğimize katılması demek. Bu hızla kendi içimizde büyümemiz, 2 bin baş sağmal kapasitesine ulaşabileceğimiz anlamına geliyor" şeklinde konuştu. "Çiftliğimiz Türkiye'de ilk 5 içine girer" "Gerek kalite, gerek ekipman gerekse hayvan sayısı açısından Türkiye'de ilk 5 çiftlik içinde yer alacağız" diyen Cemal Eker, hazır yem kullanmadıklarına da işaret etti. Çiftlikte çalışmaları 56 kişi ile sürdürdüklerini kaydeden Eker, "Organiğe uygun bir altyapı ile çalışmamıza karşın henüz belgelerimizin bulunmaması nedeniyle ürünlerinin organik olduğunu söyleyemiyoruz. Gelecek yıl belge alma konusunda çalışma yapacağız" dedi. Sütü sağmadan önce 4 kez dezenfekte işleminden geçirdiklerini ve ardından sağılan sütün borular aracılığıyla 30 saniyeden kısa bir sürede pastörize kazanlarına aktarıldığını anlatan Cemal Eker, "Dünyada dahi bu kadar kısa sürede zincir bozulmadan ürünün pastörize edildiğini düşünmüyorum. Önümüzdeki dönemde noter huzurunda da bu çalışmamızı onaylatıp belgemizi alacağız. Ürünü 72 derecede pastörize ediyoruz. Böylece kötü bakterilerin ölmesini sağlayıp, faydalı bakterileri koruyoruz. UHT sütler ise 134 derecede pastörize edildiğinden, bu ısıda sütteki faydalı ve zararlı tüm bakteriler ölüyor" bilgisini verdi. Tamamen doğal, faydalı bakterileri barındıran sütlerin akşam sağılıp sabah abonelerin kapısına bırakıldığını anlatan Cemal Eker, henüz 1 aydır bu uygulamayı gerçekleştirmelerine karşın yoğun bir taleple karşılaştıklarına işaret etti. Eker, "Böyle bir sistemi Türkiye'de ilk geliştiren biziz. Abonelik başvurusu yapan kişilerin kapısına monte edilen bir termosun içine her sabah 05.00 - 07.00 saatleri arasında geceden sağılmış taze sütler, cam şişeler içinde bırakılıyor. Mersin'den sonra Ankara'da da bu sistemi uygulayacağız. Mersin'de 2 şubemiz bulunuyor. Ay içinde Ankara'da da 5 şube açacağız" açıklamasında bulundu. Sütün yanı sıra diğer süt ürünlerinin üretimini de gerçekleştirdiklerine değinen Cemal Eker, "Şu anda 12 ana ürünümüz bulunuyor. Bunu 26 çeşide ve alt başlıkları ile birlikte 60'a tamamlamayı hedefliyoruz. Abonelerimizin arzu etmesi ve bir gün önceden haber vermesi halinde yoğurt, tereyağı gibi farklı ürünleri kapılarına bırakılabiliyoruz" dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Buğdayı neden ithal ediyoruz?

Diyarbakır Karpuzu Yabancı Tohuma Yenildi

Tarımsal ekipman yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği