Çukurova'da Çiftçinin Yeni Gözdesi

En Çok Simit Üretiminde Kullanılan ve Maliyeti Düşük Olduğu İçin Son Yıllarda Çukurova Yöresinde Ekim Alanları Hızla Artan Susam'ın Hasadına Başlandığı Bildirildi En çok simit üretiminde kullanılan ve maliyeti düşük olduğu için son yıllarda Çukurova yöresinde ekim alanları hızla artan Susam'ın hasadına başlandığı bildirildi. Adana'nın Yumurtalık ilçesi Tarım Müdürü Cihangir Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, susamın, dünya'da yaklaşık 4 bin yıldır tarımı yapılan en eski yağ bitkilerinden olduğunu belirterek, dik büyüyen bitkinin boyunun 30-125 santime kadar uzayabildiğini söyledi. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri içerisinde önemli bir yeri olan susamın, tohumlarında yüzde 50-60 yağ içeren yazlık ve otsu bir bitki olduğunu belirten Çay, 'Bileşiminde yüzde 25 protein bulunmaktadır. Besleyici özelliği ve lezzetinden dolayı insan besini olarak çok miktarda tüketilir' dedi. Tahinin hammadesi olan susamın en çok simit üretiminde kullanıldığını anlatan Çay, ağırlıklı olarak Çukurova, Antalya, Fenike, Muğla, İzmir ve Trakya bölgelerindeki Kıraç alanlarda yetiştirildiğini ifade etti. Çay, maliyeti düşük olduğu için Çukurova yöresinde 2. ürün olarak susam ekiminin yapıldığını ve ekim alanlarının her geçen yıl arttığını vurgulayarak, yörede yaklaşık 50 bin dekar alanda üretim yapıldığını bildirdi. Bitkinin üreticiler tarafından elle söküldüğünü ve ardından 10-15 gün süreyle çatılar halinde tarlada kuruması için bırakıldığını anlatan Çay, 'Kuruma işlenini ardından çırpılarak hasadı yapılıyor. Hasadı yapılan bitkiden dekarda 80-150 kilo arasında ürün alınıyor. Kilosu 3 liradan alıcı bulan susam, üreticisinin yüzünü güldürdü' dedi. Çay, son yıllarda yörede üreticinin gözde ürünü haline gelen susamın ekim alanlarının önümüzdeki yıllarda genişleyeceğini sözlerine ekledi. - TARLADAKİ SUSAMI ÇALIYORLAR- Bu arada, Yumurtalık ilçesine bağlı Kaldırım Beldesi'nde üreticiler, kurumak üzere tarlalara bırakılan susamların çırpılarak kimlikleri belirsiz kişi yada kişilerce çalınmasından yana dertli. Kaldırım Belediye Başkanı Refik Şen, AA muhabirine, kurutulmak üzere sökülerek tarlalarda çatılar halinde bırakılan ürünlerin çalınması olaylarının arttığını söyledi. Çiftçiler artık çalılan susamlar için bekçi tutmaya başladıklarını belirten Şen, 'Susamın bu yılki fiyatı 2,7-3 TL arasında değişiyor. Bu da susamı değerli hale getiriyor ve tarlalarda sahipsiz bekleyen susamlar hırsızlar için güzel bir malzeme haline geliyor' diye konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diyarbakır Karpuzu Yabancı Tohuma Yenildi

Buğdayı neden ithal ediyoruz?

Tarımsal ekipman yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği